LOODWERK

Lood wordt sinds 5000 – 4500 jaar voor Chr. gebruikt omdat het wijdverspreid op aarde voorkomt en eenvoudig kan worden bewerkt. In het Romeinse Rijk werden loden pijpen gebruikt om water te transporteren die in sommige gevallen 2000 jaar later nog steeds in gebruik zijn.
Het symbool van lood Pb is afkomstig van de Latijnse naam Plumbum. Het Nederlandstalige lood komt van het Angelsaksische (en ook Engelse) lead.

Opmerkelijke eigenschappen:
Lood is een zacht, buigzaam en kneedbaar donkerblauwgrijs metaal dat voor talrijke toepassingen te gebruiken is. Het is zeer corrosiebestendig, zelfs tegen geconcentreerde oplossingen van zwavelzuur. Door lood te legeren met antimoon of andere metalen kan het harder worden gemaakt.
Lood als bouwmateriaal kan mits goed aangebracht het gebouw overleven.

Toepassingen

Lood wordt op verschillende wijze toegepast:

  • loketten ter plaatse van opgaand metselwerk,
  • spouw- en kozijnlood,
  • nok- en hoekkeperlood
  • overige creatieve dakdetails

Omdat lood goede bescherming biedt tegen gammastraling worden loden omhulsels vaak gebruikt om radioactieve bronnen veilig te bewaren.

Lood en milieu:
Alle vernieuwingen in de bouw ten spijt, het oude vertrouwde lood blijkt wel degelijk een zeer milieuvriendelijk bouwmateriaal.
Dat is de uitkomst van een recent TNO-onderzoek naar de milieueffecten van lood in de bouw.
Met name de duurzaamheid en de hoge mate waarin lood kan worden hergebruikt draagt bij aan de goede milieuprestaties.
Met deze uitkomsten is het hardnekkige misverstand ontzenuwd dat lood slechter zou zijn voor het milieu dan alternatieven. Het tegendeel blijkt waar.

Voorbeelden loodwerk

dakkapel paushuize kasteel groeneveld meridiaan theekoepel koepel