LEIWERK

Natuurleien vormen al eeuwenlang een perfecte bedekking voor dak en gevel.

Vetkamp Soest heeft als specialist op dit gebied al ruim 30 jaar ervaring in het aanbrengen van klassieke leien, zoals de Angers Trélazé, alsmede leien uit de wingebieden van Spanje, Duitsland en Frankrijk.
Naast de bekende antracietkleurige leien zijn er ook leien met paars- en groentinten, bontgekleurde en zilverkleurige leien. De vele mogelijkheden die deze leien bieden vormen een uitdaging voor uw creativiteit!

Nederland wordt van oudsher de (dubbele) Maasdekking toegepast. Deze dubbele dekking heeft het grote voordeel dat het dak nog dicht blijft als er een lei zou uitvallen. Gezien het winderige en regenachtige Nederlandse klimaat is de dubbele Maasdekking de beste uitvoering. Een Maasdak wordt meestal gemaakt met rechthoekige leien van dezelfde afmeting. De regen en windrichting spelen bij Maasdekking geen rol. De dakhelling moet minimaal 30° bedragen.

Verwerkingsmogelijkheden

Leien kunnen op velerlei wijze worden toegepast. Globaal kunnen de dekkingen worden onderverdeeld in dubbele dekking en enkelvoudige dekking.

Dubbele dekking
Voor dubbele dekking zijn meer leien nodig dan voor enkele dekking. Het voordeel is wel dat de dichtheid optimaal is.
Binnen de dubbele dekking zijn er twee hoofdvormen:

  • Maasdekking, is geschikt voor zowel wand als dakbekleding.
  • Leuvense dekking, wordt uitsluitend toegepast als wandbekleding. Deze dekkingen hebben een rijke geschiedenis en worden nog steeds veel toegepast bij met name monumenten. De dekking heeft een klassieke uitstraling, maar in het winderige en vochtige Nederlandse klimaat is het de meest voorkomende leibedekking.

Enkelvoudige dekking
Binnen de enkelvoudige dekking zijn er twee hoofdvormen, n.l.:

  • Schubdak (Duitse dekking), wordt zowel als dak- en wandbekleding toegepast.
  • Zwitserse dekking, wordt toegepast als wandbekleding.

Voorbeelden leiwerk

paushuize villa bosch en duin villa beukers villaplan antoniuskerk