KOPERWERK

Koper wordt in gevelbekleding en dakbedekking steeds meer toegepast. Het is een duurzaam materiaal met een zeer lange levensduur van honderden jaren, zoals een kerk in Duitsland heeft aangetoond.
Onder invloed van lucht en neerslag vormt koper een ondoordringbare oxidelaag die na verloop van jaren verkleurt tot het karakteristieke patinagroen.
Deze laag beschermt het koper vrij snel tegen invloeden van buitenaf terwijl de dikte-afname slechts 0,1 tot 0,01 µm per jaar is.
Dit verklaart de enorme levensduur van koper.


Verkleuringsproces
Het natuurlijk en langdurige verkleuringsproces van koper kan worden versneld met behulp van koperacetaat.
Het resultaat vertoont evenwel geen regelmatige vergroening en is vanwege de wateroplosbaarheid niet blijvend.

Bij fabrieksmatig patineren is sprake van een voorbehandeling, waarbij het koper eerst opgeruwd wordt en daarna ingesmeerd met een pasta van verschillende zouten.
Een nabehandeling in klimaatkamers doet tenslotte de groene patinalaag ontstaan.
Deze behandeling is evenwel op alle gebied behoorlijk belastend en geeft ook geen zekerheid voor een blijvende groene uitstraling.

Edelmetaal

Koper is een edelmetaal en zal dus andere metalen (met uitzondering van andere edelmetalen en RVS) door elektrolyse aantasten.
Om die reden wordt onder koperbekleding meestal een folie geplaatst om de mindere edele bevestigingsmiddelen van de onderconstructie te beschermen.

Ongevenileerd
Koper is niet gevoelig is voor condenscorrosie en hoeft zelf, dat wil zeggen direct onder het materiaal niet te worden geventileerd. Zeer dampdichte folie of speciaal isolatiemateriaal houdt het van binnen naar buiten diffunderen van vocht tegen en maakt ventileren overbodig.
Het is zaak grote vormverandering ten gevolg van temperatuurschommelingen op te vangen, zeker bij plaatlengtes van 10 m¹. (koper heeft een relatief grote uitzetting van 0,017 mm per meter per graad Celsius)
In de huidig projecten worden hiertoe de platen alleen aan de bovenzijde met klangen - aangebracht met koperen of rvs nagels - vastgezet en voor de rest met zogenaamde schuifklangen. Deze bieden voldoende bewegingsvrijheid.

Voorbeelden koperwerk

moskee sultani te utrecht lyceumkwartier trinite